Påskebrønd og familieaktiviteter på slottet

Medarbejdere og frivillige på Koldinghus har i ugen op til påske haft travlt med at pynte springvandet i Slotsgården med blomster og grønt.

Traditionen, der stammer fra Tyskland, går mere end 100 år tilbage til en tid, hvor rent vand var meget svært at skaffe og derfor var meget værdifuldt. Ifølge den katolske tro var påskevandet helligt og børn, som blev døbt i påskevandet, blev særligt kloge. Og drak man af påskevandet, var man ifølge traditionen beskyttet mod sygdom.   Ved at dekorere byens springvand og brønde, fejrede man det rene drikkevand.

Koldinghus bruger ”Osterbrunnen”,  som traditionen hedder på tysk, til at formidle historien om, hvordan Dronning Dorothea, der var datter af en tysk hertug, fik anlagt en såkaldt vandkunst i slotsgården i 1500-tallet, hvor hun boede på Koldinghus. Vandet kom fra Piledammen og blev ført gennem vandrør lavet af træ. Og på den måde kom der rent vand ned til slottet og byen.

Koldinghus markerer også, at det er påske med familieaktiviteter, der alle knytter sig til højtidens traditioner.  Påskeharen er løs på slottet, og børn og voksne skal sammen følge i dens fodspor, og svare på spørgsmål og løse små opgaver undervejs. Der vil også være en workshop, hvor børnene kan dekorere påskeæg og hjælpe med at pynte slotskirken.

Hvis man ikke har set soloudstillingen med den finske guldsmed og kunstner Mari Keto er det sidste chance i påsken. Udstillingen SUPER/NATURAL, der lukker 2. april, inviterer den besøgende ind i et glitrende og magisk landskab. Skønheden lokker øjet, men ved nærmere eftersyn kommer den ubehagelige sandhed om menneskets rovdrift på naturen frem. Engle falder døde til jorde og glimtende diamanter af plastik vælter ud af en udstoppet elg.

Det er gratis at deltage i alle aktiviteter, når der er betalt entré til museet. Børn og unge under 18 år har gratis adgang til museet.

Fakta

FOR BØRN

Den Store Harejagt
Gæt vægten på et kæmpe chokoladeæg
Pynt Kirkesalens forårsskov med påskeæg
Besøg Det Kongelige Udklædningsværksted

FOR VOKSNE

Rundvisninger:
24. marts, 14.00: Historiske fortællinger
25. marts, 14.00: Koldinghus’ historie
29. marts kl. 14.30: Da Napoleonskrigene ramte Koldinghus

  1. marts kl. 14.30: Da Napoleonskrigene ramte Koldinghus
    31. marts, 14.00: Koldinghus’ historie
    1. april, 14.30: Da Napoleonskrigene ramte Koldinghus
    2. april, 14.30: Da Napoleonskrigene ramte Koldinghus
Klik på ikonet og del artiklen på Facebook