Du kan opleve rigtig mange forskellige stadeholdere til dette års Plantemarked på Grundlovsdag. Du får mulighed for at opleve et kæmpe udvalg af alle mulige slags planter, tilbehør til haver og diverse andre lækkerier.
På årets Plantemarked kan man opleve alle mulige slags planter. Vilde planter, spiselige planter, insektvenlige planter, roser, liljer, pæoner, specielle planter og træer, alpine planter, rhododendron, nåletræer, særlige stauder, løgplanter, hostaer, frø, kødædende planter, engletrompeter, orchideer, pelargonier, græsser og lyng, dahlier og de helt vidunderlige koreakorneller. De mange stadeholdere har forberedt sig i ugevis og glæder sig til at fremvise deres helt unikke kvalitetsprodukter og få sig en god snak med alle de engagerede og interesserede gæster.
Der er flere nye stadeholdere, blandt andet Den Økologiske Have fra Odder, som har et stort udvalg af økologiske planter med. Fra Hedehusene ved København kommer Naturplanteskolen med Aiah Noack, som er forfatter til blandt anden bogen ”Fantasilater” om spiselige blomster. Hun medbringer også et stort og spændende udvalg af planter til salg og holder desuden et foredrag om Spiselige Blomster i havens væksthus.
Ud over foredraget om Spiselige Blomster er der rundvisning i Den Økologiske Køkkenhave, hvor frivillige fra foreningen Praktisk Økologi viser rundt og fortæller om Gardenhood. Hver tirsdag mødes ”gardenhooderne” og dyrker den økologiske køkkenhave under kyndig vejledning og instruktion af Jette Vangslev.
Programmet for dagen er:
Kl. 11: Planteauktion på ”Lille Scene”
Kl. 11: Rundvisning i Den Økologiske Køkkenhave
Kl. 13: Planteauktion på ”Lille Scene”
Kl. 13: Rundvisning i Den Økologiske køkkenhave
Kl. 15: Foredrag i Væksthuset med Aiah Noack om Spiselige Blomster
Kl. 16: Rundvisning i den nye Naturhave
Kl. 17: Staderne lukker.
Kl. 18: Tak for i dag.
I den nye temahave Naturhaven viser Geografisk Haves nye naturvejleder og gartner Rune Kjærgaard Lange rundt. Her kan man se et gigantisk insekthotel, nogle utraditionelle blomsterkasser, et vandhul, et kvashegn og meget mere. Hvordan man kan ”forene” den vilde og den mere tamme natur i sin have er et emne, der optager de fleste. Første skridt er at få indtryk af, hvordan man med få og enkle justeringer kan skabe resultater, der fremmer den biologiske mangfoldighed.
Det er nyt, at der tilbydes foredrag og rundvisninger under Plantemarkedet. Geografisk Have har konstateret, at mange gæster til Plantemarkedet tilbringer mange timer i haven denne dag, så derfor er programmet udvidet med flere nye aktiviteter.
Den legendariske og traditionsrige Planteauktion afholdes som altid på ”Den lille scene”. Her kan man både gøre en god handel og få en historie eller tips til pasning af de enkelte planter.
Har man ikke plads til flere nye planter i haven, er der alligevel god grund til at gå på opdagelse blandt de mange stader. Der er nemlig mange med kunsthåndværk og diverse haveartikler. Pileflet, fuglekasser, urtepotter, rosenbuer, keramik, vejrhaner, haveredskaber og meget andet, som kan være svært at undvære.
Robotterne har også gjort deres indtog på Plantemarkedet, hvor man kan høre nærmere om robotplæneklippernes fortræffeligheder. Vil man studere, hvordan græsset ser ud, når det er klippet af en robot, kan man studere det nærmere på havens fire hektar store plæne, hvis øjnene et øjeblik kan finde væk fra stadeholdernes gode tilbud. Måske en god grund til at invitere ”Far” med på Fars dag til Plantemarked.
Inspireret af, at det også er valgdag, har gæsterne mulighed for at ”stemme” på forslag til planter og forbedringer for publikum i Geografisk Have. Hvis bare 5 % af de mange gæster stemmer, vil det give et godt indtryk af, hvad havens gæster interesserer sig mest for. Det kan bruges til den videre udvikling af haven.