En eller flere jægere har nedlagt to mårhunde syd for Kolding. Begge var smittede med den frygtede hvalpesyge, som er en virusinfektion, der i værste tilfælde kan smitte familiens kæledyr. Hvis du har en uvanccineret hund, bør du være opmærksom.
Miljøstyrelsen udsendte mandag en email til alle de jægere, som bistår myndighederne med at holde bestande af mårhunde i Danmark nede. Selvom de ser søde ud på billeder, er mårhunden nemlig et skadedyr, der kan være smittebære for farlige sygdomme.
I mailen , der er underskrevet af en specialkonsulent for Miljøstyrelsen, står der:
"Miljøstyrelsen har modtaget besked om at 2 mårhunde nedlagt syd for Kolding, begge er fundet smittet med hvalpesyge. Jeg vil derfor opfordre jer til at kontrollere vaccinationsstatus for jeres hunde. Hvis man er i tvivl, så kontakt den praktiserende dyrlæge. Mårhundene var ekstremt afmagrede – den ene vejede kun 2,6 kg, og var for svækkede til at reagere normalt."
Emailen er værd at tage notits af, fordi hvalpesygen - også kaldet hundesyge - er en virusinfektion, der kan ramme menneskets bedste ven, hvis hunden ikke er vaccineret.
Luftbåren og med høj dødelighed
Ifølge Naturstyrelsen kan hvalpesyge ikke smitte mennesker.
Tilgengæld kan virusinfektionen smitte bl.a. hunde, katte, ræve og mink. Den spredes via luften eller ved kontakt med et sygt dyr. Dødeligheden blandt uvaccinerede hunde er rundt regnet 70 procent.
Symptomerne på hvalpesyge
Hunden begynder første at vise symptomer på hvalpesyge, når virus har spredt sig rundt i alle væv i hele kroppen. Hundens temperatur stiger, så den befinder sig fra 39,5 til 40,5 i op til tre dage. Derefter falder temperaturen til det normale igen. Efter et par dage opstår der igen en temperaturstigning på grund af bakterieinfektioner.
Derudover kan hunden udvise symptomer såsom: nedsat appetit, grønligt flåd fra øjnene og snuden, opkast, mangel på væske, lungebetændelse samt andre sygdomme og en fortykkelse af huden på snude og trædepuderne.