Fra 6. juli til 1. september 2019 bliver det muligt at opleve begyndelsen til det gigantiske gobelinprojekt, der først forventes færdigt i 2025. Skitserne til tre af de fire store gobeliner er færdige og udstilles nemlig på Koldinghus.
Ny Carlsbergfondet har gennem en stor donation muliggjort et monumentalt kunstværk, skabt af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg.
Kunstværket på Koldinghus skal i alt bestå af 17 vævede billedtæpper, også kaldet gobeliner, der er en gammel kunstform, som havde sin storhedstid i 1500- og 1600-tallet. I alt skal der produceres 117 m2 gobelin fordelt på fire gobeliner på 6x3 meter, en på 3x3 meter og 12 på 1x3 meter. Fra 6. juli til 1. september 2019 bliver det muligt at opleve begyndelsen til det gigantiske gobelinprojekt, der forventes færdigt i 2025. Forlægget til tre af de fire store gobeliner er færdige og udstilles på Koldinghus.
Tal R, Kirstine Roepstorff og Alexander Tovborg har til udstillingen hver skabt en skitse I størrelsesforholdet 1:1 af de største gobeliner på 6x3 meter. Skitserne er malet på karton eller lærred i fuld størrelse.
Bjørn Nørgaard har til udstillingen skabt en mindre skitse i størrelsesforholdet 1:10 af den sidste store gobelin på 6x3 meter. Udstillingen i Christian 4. historiske Riddersal på Koldinghus stiller skarpt på projektet og præsenterer de fire kunstnerne, deres værker og tankerne bag. Den besvarer derudover tre vigtige spørgsmål: Hvad er gobeliner, hvorfor fremstilles de til Koldinghus og hvordan bliver de til.
Efter udstillingen på Koldinghus fragtes de farvelagte kartoner til Paris, hvor de anvendes som forlæg for de vævede gobeliner. Koldinghus-gobelinerne væves af de traditionsrige tre franske væverier Manufacture de Gobelins, Manufacture de la Savonnerie og Manufacture de Beauvais.
"Det er et enestående stort projekt, der ikke bare skal udsmykke de unikke historiske sale på Koldinghus, men være med til at bringe historien til live. Gobelinerne er Ny Carlsbergfondets jubilæumsgave til Koldinghus i anledning af slottets 750-års jubilæum i 2018. De fire kreative og visionære kunstnere vækker historien gennem billeder og symboler fortolket i et nutidigt billedsprog i det gamle format og kunsthåndværk. I en tid, hvor billederne flimrer og skifter hastigt, inviterer de til fordybelse og refleksion. Det er levende formidling og kulturarv. Gobeliner er også middelalderens og renæssancens måde at bringe fortiden, verden, ideerne og kosmos til live, der både skulle udsmykke og forme historien, gengive verden og historien, som den burde se ud og iscenesætte magten," siger museumsdirektør Janus Møller Jensen i en pressemeddelelese.
FAKTA OM KOLDINGHUS-GOBELINER
Koldinghus-gobelinerne skal udsmykke Koldinghus’ to store sale, Dansesalen og Riddersalen og være med til trække tråde tilbage til dengang, slottet fungerede som residens for skiftende konger og dronninger. Gobelinerne kommer til at skabe en sammenhæng mellem de to store sale, som tidligere var en sammenhængende Dansesal på 57 meter. Koldinghusgobelinerne er en donation fra Ny Carlsberfondet og skabes af de fire danske samtidskunstnere Bjørn Nørgaard, Alexander Tovborg Tal R og Kirstine Roepstorff. Bjørn Nørgaard, der fra 1988 til 2000 udførte en stor gobelinserie til Christiansborg Slot i anledningen af H.M. Dronningens 50-års fødselsdag, er i kraft af sin erfaring på området både kunstner og rådgiver på opgaven.