Populært slimlegetøj tilbagekaldes: Kan skade forplantningsevnen

Slimlegetøj er meget populære blandt landets børn, men nu tilbakaldes endnu et. Nyheden kommer kun en uge efter, at Miljøstyrelsen fjernede slimlegetøj fra butikshylderne. Foto: Shutterstock

Miljøstyrelsen tilbagekalder tirsdag endnu en gang et slimlegetøj, da det indeholder et sundhedsskadelig stof, som i værste tilfælde kan skade evnen til at få børn. 

I en pressemeddelelse skriver Miljøstyrelsen, at slim af mærket “Whoopee Putty” tilbagekaldes, da styrelsen efter tests har fundet ud af, at det indeholder et for højt indhold af stoffet bor. 

Bor bruges til konservering af legetøj og til at give det den slimede konsistens, der har gjort slimlegetøj til fast inventar på børneværelser landet over. Stoffet udgør heldigvis ikke en akut risiko, men hvis man kommer i kontakt med det over længere tid, kan det have en negativ indvirkning på ens sundhed. 

Det er på den baggrund, at Miljøstyrelsen har valgt at tilbagekalde “Whoopee Putty”, som er solgt af flere forhandlere fra Danmark. 

Sådan ser indpakningen af det netop tilbagekaldte slimlegetøj ud. Foto: Miljøstyrelsen

Længere tids påvirkning kan være skadelig

Det er kun en uge siden, at fire andre slags slimlegetøj blev fjernet fra butikkernes hylder. I den forbindelse udsendte Miljøstyrelsen en pressemeddelelse, hvor styrelsen pointerede, at det vigtigste man skal sørge for, hvis man har et af de nævne slimlegetøj derhjemme er at skille sig af med dem. 

“Man skal ikke lade sine børn lege med det her legetøj, for koncentrationerne af de skadelige stoffer kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko ved længere tids påvirkning,” fortæller Elisabeth Paludan, der er funktionsleder i Miljøstyrelsen, i pressemeddelelsen.

“Hvis ens børn allerede har leget med produkterne, skal man dog ikke gå i panik. Der er ikke nogen akut sundhedsrisiko og eventuelle skadevirkninger opstår først, hvis man er i kontakt med stofferne over en længere periode.”

Miljøstyrelsen udfører jævnligt stikprøve kontroller af legetøj, der sælges i Danmark.