Regionsrådet i Region Syddanmark valgte mandag at sætte 1.750.000 kr. af til formidling af både naturen og talens kræfter omkring Skamlingsbanken. Pengene skal bruges til en interaktiv udstilling i det kommende oplevelsescenter.
Formidlingen skal sætte fokus på stedets enestående historie som folkeligt og nationalt samlingssted for forandring. Talerstolen på Skamlingsbanken har siden 1843 været flittigt brugt til folkemøder med op i mod 100.000 deltagere for at fejre sproget og friheden samt debattere aktuelle emner. Dengang var det her, man skulle stå, hvis ens budskab skulle nå ud.
”Skamlingsbanken er et af de regionale fyrtårne, og dengang som i dag er Skamlingsbanken samlingssted for ikke bare syddanskerne, men for gæster fra hele landet. Jeg glæder mig rigtig meget over, at regionen kan være med til at give vigtige budskaber om det at være dansk en stemme, som også vil fange børn og unge”, siger Søren Rasmussen (DF), formand for Udvalget for regional udvikling i Region Syddanmark.
Projektet – ”Skamlingsbanken – De store kræfters sted”, får et tilskud fra den regionale kulturpulje på 1.750.000 kroner. Pengene skal bruges til aktiverende og involverende initiativer med formidling i form af historiske film, billeder, lydklip, tekst og inddragende leg til børn og unges udforskning inden for temaerne naturens, stedets, talens og samlende kræfter. Projektet støtter op om Skamlingsbanken som et regionalt fyrtårn og kan blive et internationalt besøgssted.
”Vi har et enestående sted i Kolding Kommune, som nu skal lives op igen. Den vigtige debat skal igen tages på Skamlingsbanken, og netop formidlingen, der skal fange også de yngre generationer, er et vigtigt element i forståelsen af de store stemmer fra fortiden. Vi glæder os over, at Kolding Kommune nu får endnu en attraktion, der kan trække flere turister til byen”, fortæller borgmester Jørn Pedersen fra Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Projektet omkring Skamlingsbanken har været flere år undervejs, og har også taget lang tid, fordi dele af Skamlingsbanken var fredet. Men nu er det samlede projekt klar til at blive sat i gang. Kolding Kommune har opkøbt jord, og har sammen med Danmarks Naturfredningsforening fået ophævet den gamle fredning, og lavet en ny fredning, som muliggør at det ca. 100 hektar store område nu kan bevares for eftertiden, med fokus på udsigten, naturværdierne og den levende kulturarv. Det giver blandt andet mulighed for byggeri af et nyt oplevelsescenter, der skal give både inspiration og eftertanke omkring talens kraft og det at have en sag på hjerte.
Det nye oplevelsescenter skal stå færdig i 2020, og indbyde de besøgende til både at læse, lytte, lege og eksperimentere. Desuden laves der vandreruter i den storslåede natur, hvor der fra toppen er udsigt over Lillebælt. Ved siden af Højskamling bliver der desuden indrettet en ny Folkemødeplads. Her vil der blive mulighed for at holde fordum tids store møder igen i det bakkede terræn.
Om Skamlingsbanken
Skamlingsbanken er med sine 113 meter over havet Sønderjyllands højeste punkt med en storslået udsigt, en fantastisk natur og et populært udflugtsmål. Skamlingsbanken er også et af Danmarks store nationale og folkelige samlingssteder.
De kommende år skal der investeres store beløb i at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion. Bl.a. har A.P. Møller Fonden skænket 40 mio. kr. til det ambitiøse projekt, som gennemføres i samarbejde mellem Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Bevarelse af Klokkestablen og Kolding Kommune. Der opføres bl.a. nyt oplevelsescenter, formidlingen styrkes, og der kommer en ny folkemødeplads.