Antallet af P-bøder stiger: Her uddeles flest

Foto: Shutterstock

Oplever du også oftere og oftere at komme ud til en lille gul seddel i forruden? Det er der en god grund til! Antallet af uddelete p-bøder er steget markant i 2019

25.000 flere p-bøder

Der er flere årsager til at antallet af p-bøder er stigende det sidste år. Noget af det Ekstra Bladet peger på i deres artikel er antallet af cyklende p-vagter og flere tidsbegrænsede p-zoner.

Det er specielt p-vagterne i København der har haft ekstra travlt, en travlhed der har ført til, at der i alt er blevet pålagt 332.713 parkeringsafgifter i 2019 i Københavns kommune. Det er altså en stigning på omkring 25.000 p-bøer sammenlignet med året før.

Den årlige opgørelse fra Københavns Kommune viser at p-vagterne kommer nemmere og hurtiger rundt i byen når de bruger deres el-cykler i stedet for den arbejdsbil som tidligere er blevet brugt. De bruger altså nu mere tid på at foretage kontroller end at transporterer sig selv rundt i byen.

Derudover er der oprettet tre nye tidsbegrænsede parkeringszoner, hvilket har  medført en udvidet mængde af p-pladser, hvor der er kontrol.

Tidsbegrænsning er den helt store synder

De fleste p-afgifter bliver uddelt på grund af manglende betaling. Denne type forseelse står bag 105.347 af de udstedte p-bøder. Der er altså tale om næsten en tredjedel af alle afgifter, som kommer fra denne forseelse. 

Den største stigning i typen af forseelse er dog de tilfælder, hvor bilejere ikke overholder tidsbegrænsningen. Ofte sker det på grund af de nyoprettede tidsbegrænsede p-zoner, som ligger i områder, hvor man før kunne parkere så længe man ville. 

Færre afgifter på de mest belastede veje

Hvis man kigger på de samlede højdespringere fra sidste år er der samlet set udstedt færre p-afgifter på de ti mest belastede veje i København. Der er ikke udskiftning i top 10'en i forhold til sidste år, men antallet af udstedte bøder af faldet, og nogle af vejene har skiftet plads på listen.

Øverst på listen finder man Juliane Maries Vej, der ligger tæt ved Rigshospitalet. Det er også lokationen tæt på Rigshospitalet, der medfører, at Blegdamsvej og Frederik V’s Vej ligger i top ti.

"Det er et område med nogle helt særlige forhold, hvor der er stor trafikafvikling i løbet af dagen, og hvor folk har stort behov for korttidsparkering. Vi har derfor også et vedvarende fokus på p-kontrol i området, så det bliver nemmere at finde en plads, når man har et ærinde på hospitalet. Vi er desuden på vej med ekstra skiltning, så reglerne om tidsbegrænset parkering i området bliver tydeliggjort," siger enhedschef Jesper Borch fra Center for Parkering.

Bruttoindtægt på 170 mio. kr.

I 2019 hvor de næsten 25.000 ekstra p-afgifter er blevet udstødt af Københavns kommune, er den samlede bruttoindtægt landet på 170 mio. kr. Ud af dem kan 58 mio. kr. afregnes til Rigspolitiet og 34 mio. kr. til Staten.

Resten af de 170 mio. kr går til den fælles kommunekasse.