Helt nye retningslinjer: Fra i dag gælder disse regler i tog og busser

Sådan rejste vi før coronaen. Foto: Shutterstock

Nu er der nye retningslinjer for passagerer, som benytter danske busser og tog.

Transportministeriet har offentliggjort nye retningslinjer for danske busser og tog. Hverdagen for landets mange pendlere i offentlig transport blev radikalt ændret i marts, da nedlukningen af Danmark pludseligt tog fart. Allerede 10. marts ramte de nye retningslinjer busser og tog. Nu lemper ministeriet dog retningslinjerne en smule, så passagerer bl.a. slipper for at holde helt lige så meget afstand, som de har været vant til de seneste par måneder. 

Nu er landets genåbning dog gået ind i fase to, og det betyder, at også den offentlige transport igen får lidt mere albuerum. Det viser de nye retningslinjer, som Transportmininsteriet har strikket sammen. Ministeriets nye retningslinjer bygger på ditto fra Sundhedsstyrelsen, der tidligere på ugen præciserede deres holdning til den korrekte adfærd under coronaen. 

Sådan skal du rejse fra nu af

Den gradvise genåbning af Danmark kommer til at strække sig flere måneder endnu. Debatten raser allerede om, hvem der må åbne hvornår. Nu tyder det på, at normaliseringen af landets offentlige transport tager et eller flere skridt frem. 

Nu fremgår det af retningslinjerne, at rejsende helst skal holde en meters afstand imellem sig. Det præciseres dog, at hvis man undgår direkte ansigtskontakt samt er flittig til at bruge håndsprit, så kan det accepteres, at passagerer sidder med kortere afstand end en meter. Passagerer må gerne sidde ved siden af hinanden, men ikke overfor hinanden. 

Rejsende rådes dog også til at gå eller tage cyklen - fremfor offentlig transport - når dette er muligt. Derudover skal man helst undåg myldretiden. Hvis man føler sig syg, skal man undgå at benytte tog eller busser.

Nu overvejer Transportministeriet om man igen skal tillade passagerer at stige ind ad fordørene i bussen.