Hold øje med e-Boks: Vigtigt brev på vej til tusindvis af danskere

Foto: Shutterstock

15.000 danskere får lige om lidt et vigtigt brev ind ad den digitale brevsprække.

Til august skal 15.000 danskere holde et ekstra vågent øje med deres indbakke, da de står til at få et brev fra myndighederne. Det fortæller Statens Serum Institut til Ritzau. De tusindvis af danskere kan se frem til at modtage en test, der skal afdække om de aktuelt er smittede eller har antistoffer, som viser, at de har været smittet tidligere.

Årsagen er, at Statens Serum Institut genoptager den måde at teste på, der kaldes "repræsentative tests". Denne slags har ikke været gennemført i Danmark siden juni. Tidligere på foråret var problemet, at meget få af de indkaldte rent faktisk endte med at lade sig teste. Ved en test i slutningen af maj lod kun 12,9 procent af de indkaldte sig rent faktisk teste.

Vil have flere testet

Tidligere på foråret testede myndighederne ikke for antistoffer, når "repræsentative tests" blev gennemført. Det gør man nu. Årsagen til det er - ifølge den faglige direktør fra Statens Serum Institut - at man håber, at det vil få endnu flere danskere til at svare på invitationen fra myndighederne, når den dumper ind i e-Boksen. 

"Det er planlagt at opstarte invitation af 15.000 borgere til undersøgelse fra uge 34. Her vil de blive tilbudt test for både aktuel smitte og antistoffer. I den gunstige situation, som Danmark befinder sig i, betragter vi derfor de repræsentative undersøgelser som et værdifuldt supplement, men ikke en hovedhjørnesten i overvågning af epidemien," udtaler faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut i et skrifteligt svar til Ritzau.