LIGE NU: Mette Frederiksen kommer med besked til danskerne

Lederne har forhandlet i dagevis. Foto: Shutterstock

Landets statsminister, Mette Frederiksen (S), kommer nu med en ny udmelding til danskerne.

Mandag aften gik landets statsminister Mette Frederiksen (S) til tasterne og skrev et opslag på Facebook. Heri opsummerer hun, hvordan de seneste dages lange forhandlinger i Bruxelles er landet. Resultatet af mødet bliver, at Danmark og de andre medlemslande i fremtiden skal betale mere for medlemskortet til EU. Det skyldes, at Storbritannien ikke længere er medlem af klubben. 

Statsminister Frederiksen mener dog, at Danmark har spillet en rolle i, at den nye ekstraregning ikke er løbet løbsk. 

"Storbritanniens udmeldelse har efterladt en regning. Blandt andet derfor stiger EU-budgettet. Men vi har insisteret på, at der skal prioriteres hårdere - og det er lykkedes. Budgettet bliver mindre end oprindeligt foreslået," skriver statsminister Mette Frederiksen i opslaget. 

Vil lokke Mette på bryllupsrejse

Udover en større regning til de blivende medlemslande, var den allestedsnærværende coronakrise også et emne, der blev diskuteret. Virussen har hærget de europæiske landes økonomier, og disse skal nu bygges op på ny, fortæller Mette Frederiksen. 

"En ambitiøs genopretningsplan for europæisk økonomi ovenpå corona-krisen. Men på en mere ansvarlig måde; med mindre direkte tilskud og større fokus på lån."

Derudover er statslederne kommet frem til, at omdrejningspunktet for det europæiske samarbejde skal flugte mere med de værdier, som EU er bygget på. 

"Mere vægt på EU’s værdier. Der laves nu en kobling mellem budgettet og værdierne om bl.a. demokrati og retssikkerhed."

Når de ikke diskuterede storpolitik, så - fortæller Frederiksen - foregik der et heftigt lobbyarbejde, der skulle lokke Danmarks statsminister og hendes mand på bryllupsrejse til et af de europæiske nabolande. 

"Bølgerne er gået højt - men stemningen har været god. Og mange af dem har i pauserne forsøgt at overbevise mig om, at Bos og min rigtige bryllupsrejse skulle gå til netop deres land. Flere har sågar sendt blomster for at overbevise mig."