Over en million danskere tilbydes nu gratis vaccine

Foto: Shutterstock

Hver femte dansker får nu tilbudt en vaccine kvit og frit.

Sundheds- og Ældreministeriet kommer nu med en nyhed, der berører en stor gruppe danskere. Alle borgere over 65 år får nemlig nu tilbudt en gratis pneumokokvaccination. Det fortæller ministeriet i en pressemeddelelse.

Vaccinen forebygger lungebetændelse, blodforgiftning og hjernebetændelse forårsaget af pneumokokker. 

Disse sygdomme kan afhjælpes

For at reducere antallet af sårbare patienter under COVID-19 iværksatte Folketingets partier og regeringen i april måned en ny vaccinationspakke, som skal reducere antallet af sårbare patienter, der rammes af alvorlige infektionssygdomme. Vaccinationspakken indeholder bl.a. et tilbud om gratis vaccination mod pneumokokker til alle fyldt 65 år og til risikogrupper, f.eks. kronisk syge under 65 år.   

”Nu kan vi snart tilbyde pneumokokvaccination til endnu flere, som tilhører en risikogruppe. Det bliver tilmed en mulighed flere måneder før forventet. Pneumokokker kan medføre livstruende sygdomme som fx blodforgiftning og meningitis. Ældre udgør en betydelig del af gruppen, som er i høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom, og det er derfor vigtigt, at vi nu kan tilbyde vaccinationen til alle over 65 år”, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen.   

Ekstra doser

Da der indledningsvist kun var godt 400.000 ud af samlet 1,2 millioner nødvendige doser af pneumokok-vacciner til rådighed, er gruppen, der i første omgang kan modtage vaccinationen, begrænset til at omfatte de mest sårbare grupper.  

På nuværende tidspunkt bliver vaccinen derfor tilbudt alle på plejehjem m.v., personer over 65 år med høj risiko for pneumokoksygdom pga. en kronisk sygdom, personer under 65 år med særlig høj risiko for pneumokoksygdom samt andre patienter uanset alder med alvorlige sygdomme og tilstande, der efter en konkret lægefaglig vurdering giver særlig høj risiko for alvorlig pneumokoksygdom.

Nu er der tidligere end forventet kommet 300.000 ekstra dosis pneumokokvacciner til landet, og målgruppen kan derfor allerede fra 15. juni blive udvidet til også at omfatte alle over 65 år.

Derudover oplyser ministeriet, at når alle de bestilte vacciner er ankommet i 2021, bliver vaccinationspakken fuldt udrullet, så alle i den samlede målgruppe får tilbuddet om en pneumokokvaccination.