Børn der sover godt trives bedre

Foto: Shutterstock

Søvn er ekstremt vigtigt. Det er det for alle. Men specielt børn har et behov for søvn, der skal tages ret alvorligt. For børn der får dækket deres søvnbehov trives bedre og barnet vil udvikle sig og trives bedre.

Søvn er vigtigt

Søvn er vigtigt for mennesker. Vi kan faktisk ikke overleve uden. Og søvn er specielt vigtigt for børn. Det er det det af mange forskellige grunde. Primært er søvn vigtig, da det er tidspunktet, hvor kroppens fysik, og hjernens funktioner opbygges. Det er tidspunktet, hvor hjernen kan lukke af for ydre påvirkninger, og dermed få tid til at bearbejde og lagre den viden, der er oplagret mens vi var vågne.

Søvnbehov forandre sig

Over alderen vil søvnbehov børn, men også for voksne forandre sig. Og behovet er meget individuelt fra barn til barn. Derfor kan det være svært at vide præcist om dit barn får tilstrækkeligt med søvn. Der findes dig nogle tommefingreregler, der kan benyttes. De mindste børn sover oftest to gange om dagen, men fra 4-5 års alderen stopper behovet for middagssøvn. Fra omkring 6 år ligner søvnrytmen de der findes hos voksne. Antallet af timer der skal soves starter på 15-18 timer, men falder derned kontinuerligt.

Søvn gør meget godt

Hvis du, og dit barn, får den rette mængde søvn, vil det gøre os i stand til koncentrere os, bedre til at huske og bede til at koncentrere os. God søvn gør os bedre til at træffe logiske slutninger. Men det gør os endvidere i stand til at have en mental sundhed i hjernen, at være kreativ, at have en mental sundhed og give os overskuld. Men det er også vigtigt med søvn for genopbygningen af kroppens organer og kroppens væv.

Negative konsekvenser

Hvis dit barn ikke får sovet tilstrækkeligt, kan det få en række negative konsekvenser. Det kan hæmme børnenes indlæringsevne, børns immunforsvar, og altså øge risikoen for sygdom, men det kan faktisk også hæmme den fysiske vækst. Det er meget vigtigt, at du som forældre er opmærksom på dette for andelen af børn og unge der ikke sover nok er i stor vækst.

Forhindringer

Det er primært de digitale medier, hvor skærmene har et blåt skærmlys, der er kilden til børn og unge ikke får sove nok. Ny forskning har vist at lyset hæmme barnets produktionen af søvnhormonet melatonin.