Kender du til dækkene på din bil?

Foto: Unsplash

Sponsoreret indhold

Der er ingen tvivl om, at dækkene er en stor del af bilens effektivitet og sikkerhed. Hvis ikke du har de rigtige dæk, er det ikke sikkert, at du får det meste ud af det ovenstående. Derfor er det essentielt, at du husker at tage højde for bilens dæk. Dette er noget, du vil blive klogere på her.

Mere konkret vil du blive klogere på, hvad de forskellige tal på dækkene betyder. Derudover vil du blive præsenteret for, hvornår skifter man til sommerdæk – og omvendt selvfølgelig.

Det er ikke tilfældige tal

Der er angivet en række tal på dine dæk. Det er ikke nogen hemmelighed, at der ikke er særlig mange, som bemærker disse tal. Men de er faktisk ret vigtige. Der er blandt andet angivet, hvornår dækkene er fra. Dette er angivet med ugenummer + årstal. Det betyder, at hvis der står 1519 på dine dæk, betyder det, at dine dæk er fra uge 15 i 2019.

Der er relevant at vide, hvor gamle dækkene er, fordi de gerne skal skiftes en gang i mellem. Det bliver anbefalet at skifte dæk en gang hvert 5. år.

Et andet – og mindst lige så vigtigt – tal er dybdeangivelsen på dækmønsteret. Loven siger, at dybden på dækmønsteret minimum skal være 1,6 millimeter, men det bliver anbefalet at skifte dækkene, hvis dybden kommer under 3,0 millimeter.

Har du fået skiftet til sommerdæk?

Det er ikke uden grund, at der findes dæk, der passer til årstiderne. Når du skifter til sommerdæk, så passer dækkene nemlig til en højere vejtemperatur, og dette skal du gøre, når vejtemperaturen konsekvent er på minimum 7 grader.

Hvis du eksempelvis kører med vinterdæk året rundt, har du ikke det samme vejgreb, når temperaturen stiger. Sommer- og vinterdæk er ikke ens, og dette er noget, der kan mærkes, når man kører.