Vi hamstrer som aldrig før: Danskerne river eftertragtet vare ned fra hylderne

Landets apoteker har svært ved at følgende med danskernes stigende interesse i at købe mundbind, der kan beskytte dem mod coronavirusset, såfremt det kommer til Danmark. Foto: Shutterstock

Borgerne ruster sig i disse dage til, at coronavirussen muligvis opdages inden for landets grænser. Lige for tiden sælger apotekerne mundbind i rekordfart.

Normalt er mundbind kun noget danskerne stifter bekendtskab med i nyhedsindslag fra verdens stærkt forurenede storbyer eller katastrofefilm, hvor det går helt galt. Den seneste tids udbrud af coronoavirusset i den kinesiske storby Wuhan har dog ændret på netop dette. 

Fredag fortæller landets apoteker nemlig, at de har svært ved at holde mundbind på hylderne. Det viser en rundringning, som journalisterne på Ekstra Bladet har foretaget. Den viser, at flere apoteker melder om udsolgt, ligesom virksomheden Nomeco - der sælger mundbind i Danmark - mærker en stigende efterspørgsel. 

Ekspert kalder hamstring unødvendig

Det er dog værd at skrive sig bag øret, at virussen endnu ikke har spredt sig til Danmark. Indtil videre er de tætteste tilfælde konstateret i Tyskland og England. Det fortæller centerleder, Brian Kristensen, fra Statens Serum Institut til Ritzau. 

"Vores konklusion lige nu er, at med den situation, som Danmark er i, er der ingen grund til at købe eller hamstre masker og mundbind. Det er ikke bevist, at det har nogen betydning i vores samfund og med vores forhold, når vi har problemer med luftvirus," fortæller Brian Kristensen til nyhedsbureauet. 

Det er dog ikke kun i Danmark, at befolkningen er opmærksomme på, at coronavirussen muligvis nærmer sig.

Det sociale medie Twitter har netop søsat et nyt initiativ, der sikrer, at hvis man søger på hashtagget coronavirus, så vil man altid få den mest troværdige information først. I Danmark henviser en søgning på hashtagget videre til Sundhedsstyrelsens hjemmeside.