Flere og flere par gør brug af parterapeuter og sexologer til at fixe parforholdet. For Ditte Winkel er det blevet hendes levevej, men hun hjælper også kvinder alene. Seneste skud på stammen er forløb til polterabender. Vi har talt med Ditte om jobbet, hvor det er vigtigt, at man er åben.
Mange ting i ilden
35-årige Ditte blev færdiguddannet parterapeut for snart to år siden, hvor hun i den forbindelse etablerede sin egen praksis i sit hjem på en stor gård i Højrup, som ligger mellem Fredericia og Kolding. Sideløbende blev hun uddannet sexolog for et halvt år siden.
Privat er Ditte gift med sin mand gennem 15 år, og sammen har de to drenge på 6 og 8 år. Ud over jobbet som parterapeut og sexolog laver Ditte mange andre interessante ting:
”Jeg får lavet en helt masse andre spændende ting. Jeg er fast klummeskribent for Fredericia Avisen, og jeg er ude og holde foredrag både til private og virksomheder, og nu kommer jeg også ud til polterabend,” fortæller Ditte.
Sexolog til polterabend
Netop polterabend er et nyt initiativ fra Dittes side, men det lå meget naturligt for hende, da hun er vant til at undervise mindre hold af kvinder. Ditte plejer at være med cirka 1,5 time, og bruger de emner der bliver efterspurgt til det, for der skal være en naturlighed i det. Indtil videre har Ditte har kun haft kvinder til arrangementet.
”Jeg tilbyder, at det er helt op til dem, men ofte er de usikre på emnet. Så giver jeg gerne lidt information om, hvilke emner der kunne være interessante for dem. Indenfor det sexologiske område, plejer det at være ”Kvindens lyst” eller ”Kvindens 7 orgasmer”, som jeg oftest holder oplæg om. På det parterapeutiske område er det ”De 5 kærlighedssprog”, som giver deltagerne en større forståelse på, hvordan mennesker gerne selv giver kærlighed, og hvordan de gerne vil modtage den. For mange er det en ret stor øjenåbner, fordi det for mange virker tilfældigt, hvordan man elsker, men det er det ikke.
Jeg varierer mit program, så der både er en masse fagligt, men også gerne nogle øvelser undervejs, hvor deltagerne bliver medinddraget på en kærlig og tryg måde,” fortæller Ditte
Booking af polterabender
Ditte startede selv ideen op med polterabend. Hun kører i forvejen nogle kvindegrupper, og derfor så Ditte det som oplagt at arbejde med. Ifølge Ditte er kvinder mange gange meget modtagelige, når de er sammen med andre kvinder. Det har noget at gøre med, hvordan vi føler os trygge, når vi er sammen med dem vi kender, og hvordan vi kan spejle os i hinanden, så det giver en skøn atmosfære, og deltagerne kan gå hjem og bruge det i deres eget parforhold.
Der har været stor interesse omkring Dittes polterabends. Efter hun lagde opslagene på Facebook, er det eksploderet. Hun er booket mange weekender henover sommeren, og mange lørdage tager hun to opgaver – men hun vil gerne lave flere aftaler.
”Det er superskønt. Jeg elsker at komme ud på den måde, og jeg elsker, når kvinder er samlet på den måde. Det kunne ikke være bedre,” siger Ditte.
Elsker at lytte
I 2007 blev Ditte uddannet sygeplejerske, men lige siden hun var helt lille, har folk fortalt hende, at hun skulle blive psykolog.
”Jeg elsker at hjælpe folk med deres problemer, og jeg elsker at lytte. Det er også det, som stod klart for mig, da jeg startede på min sygeplejerskeuddannelse, at det var ikke medicinen, som jeg brændte for, men det var patientkontakten og omsorgen,” fortæller Ditte og uddyber:
”Jeg opdagede mulighederne, og faldt over denne uddannelse, og det har aldrig fortrudt. Jeg er endt på rette hylde.”
Parterapi er ikke kun til kriser
Ifølge Ditte går mange først i parterapi, når krisen står for døren, og problemerne er vokset en over ørerne, og folk ikke ved, hvad de skal gøre. Altså som en form for sidste udvej.
”Der er mange følelser på spil, og det skal der arbejdes med sammen. Jeg har en klar opfordring, at parterapi også er for lykkelige mennesker og par. Man er langt mere motiveret på at lave en forandring, når man er ovenpå. Det er langt nemmere, at tingene ikke får lov at eskalere,” forklarer Ditte og uddyber:
”Jeg opfordrer alle par til at få et partjek – man vokser hele livet, og det er vigtigt, at man vokser sammen. Man skal ikke først komme, når løbet er ved at være kørt.”
Parterapi alene
Mange oplever måske, at deres partner ikke vil med til parterapi, men man kan sagtens tage til det alene.
”Det lyder måske skørt at tage i parterapi alene, men et ægteskab eller parforhold kræver faktisk bare, at en laver et benarbejde og ændrer noget. Hvis den ene laver en forandring, så smitter det, for så kommer der en dynamik i mellem parret, så den anden lige så stille også kommer ind mod midten. Så at partneren ikke vil med, er ikke en hæmsko. Man kan sagtens dyrke sit ægteskab, selvom man er sig selv.
Utroskab er ikke en stopper
Der er mange udfordringer i parforholdet, men det Ditte oplever mest af, er forskellig sexlyst og utroskab, som er ting, man kan arbejde meget med.
”Mange tror, at parforholdet er forbi, hvis den ene er utro, men sådan behøver det bestemt ikke at være. Mange par finder ud af, at man kan finde guld i krisen. Det kan godt ske, at det ægteskab eller parforhold som man kendte, er dødt, men nu får de muligheden for at bygge et nyt op sammen, hvor de kan skabe et endnu stærkere fundament, for nu har de ryddet det gamle af vejen, og kan man benytte sig af den mulighed, så kan der komme noget stærkt og smukt ud,” slutter Ditte af.
Du kan læse mere om Ditte her.